Hillhall House

Drumbo, Co. Down

B- EPD logo-.jpg

Video flyover Hillhall House

The architectural composition of two distinct and linked structures forming this house was the result of a long design process. The client's desire was to create an uncompromising contemporary living space that was flooded with natural light.
The two-story element, known as the large barn, has most of the ground floor dedicated to living kitchen and dining space. This space has the advantage of large panoramic windows facing the view of the countryside. The living space is enhanced by a staircase which is conceived as a sculptural design element linking the ground and first floor. The staircase is transparent in nature and leads to a double height mezzanine space.
The palette of materials is contemporary with the entire house having a mixture of stonework brick and Zinc. Timber louvres over the windows create a horizontal linear rhythm while helping to reduce solar gain.  The curved zinc roof of the ‘big barn’ reflects the vernacular of farm buildings visible in the countryside and softens the visual impact of the house.